HVORFOR SKRIVER JEG

Min først reaktion var: Jeg ved det ikke. Den næste: Hvad er der egentlig blevet sagt om dette emne igennem tiden? Stort set. Fra selvforherligelse til selvundertrykkelse? Lord Byron mente, at ”hvis man havde noget bedre at tage sig til, ville man ikke skrive”. Den lettiske kriminalforfatter Andris Kolbergs gav udtryk for det samme. ”At skrive er en beskæftigelse for idioter.” Ham selv iberegnet. Han var på det tidspunkt nok verdens mest underbetalte bestsellerforfatter. Hans kriminalroman, Drei Tage zum Nachdenken (Moskva 1984), solgte i millionoplag og var en socialkritik af det sovjetiske styre. Han blev betalt med 178 rubler pr. ark – én gang for alle. Den eneste trøst var, at romanen handledes på den sorte børs til 70 rubler pr. styk. Når han var i Moskva, havde han altid en stak frieksemp-larer med. De betalte for hans hotelværelse, hans mad, hans taxi. Læs Mere


niels-peter-juel-larsen-2018-krigens-barn-bog-med-haeftet-ryg.jpg

Krigens Barn med undertitlen Erindringer fra før erindringen er nok mit sidste forsøg på at komme tæt på det, der skete under besættelsen og min fars henrettelse. Jeg var 2,5 år gammel og tilbragte meget tid i mine bedsteforældres store have i Hasseris, der er en forstad til Aalborg, med at jage hans sjæl med et tomt syltetøjsglas. Som gammel ser forfatteren tilbage på disse meget tidlige begivenheder, der ikke kun blev en katastrofe for ham, men for millioner af andre krigsbørn i Europa og Asien. Jeg har for længst indset, at det ikke kun var sorgen over tabet af min far, men især skrækken, der blev siddende, ikke mindst barnets skræk ved at måtte indse, at det er dødeligt. Jeg mener med Krigens Barn at have tegnet et portræt af krigens realitet, dengang som nu, terroren, nøden, børns afmagt, vreden og afmagten. som der prægede barnet i det man kalder uskyldens alder.

Erindringerne er skrevet under stor smerte. De borer sig ned i den mental periode i menneskets udvikling, som vi stort set ikke ved noget om.

”Det er blegnede ansigter, der hvisker til mig. Uklare stemmer, spøgelser. De kommer til mig i drømme og i vågen tilstand. De viser sig som dyr i skovkanten, truende, skræmte. De sidder dybt i min bevidsthed og nærer sig i angstens store hav. Jeg har kun fred for dem i det øjeblik, jeg fanger dem i flugten og nagler dem fast i ord.”

Krigens Barn er et dobbeltportræt af barnet og den gamle fortæller, der ser tilbage på sit liv og de mennesker der kendte hans far, og sætter alt dette, volden, fortielserne, skylden, kærligheden og døden i en blodig kontekst med den virkelighed, der er krigens.

Det er så vidt mig bekendt første gang, at et menneskes tidligste erindringer behandles i litterær form. Sandemose gjorde et forsøg i En flygtning krydser sit spor, men ellers kender jeg ingen, der har forsøgt at beskrive disse meget tidlige mentale forstyrrelser, der senere i livet medfører depressioner, angstanfald, tab af ’Urvertrauen’ etc.

Dette kom først op til overfladen, da fortælleren som voksen slog sig ned i Berlin i frivilligt eksil.

”I Berlin kom jeg helt tæt på krigen og min far. Det var først i Berlin, at stilheden indtraf, at alle de idiotiske danske stemmer i mit hoved, der forlangte dit og dat af mig, tav. Det var først i Berlin, at jeg begyndte at få øje på mig selv. I hvert fald det af mig selv, som jeg kan udholde at se. I Berlin måtte jeg tåle det værste. I Berlin gik jeg ind i løvens hule, men det er først i løvens hule, at man kommer løven nær. Det er i løvens hule, at man mærker dens klør og får kvalme af angst. Jeg tror, at det var derfor. Berlin har bragt mig indsigt, men ikke befrielse. Min angst og min skyld er ikke forsvundet. Det, der er sket, er, at jeg har lært løven at kende. Jeg har set ind i dens rovdyrøjne og fået øje på mine egne.”

Jeg anslog første gang dette tema i min autobiografisk roman Mands liv, Mands ære fra 1999 og Hos de Døde fra 2000. Jeg videreudviklede det i kærlighedsromanen Alicia, der undersøger krigens virkning på et traumatiseret menneskes evne til at elske.


untergang_cover.jpg

”Hvor er din fader og moder?’ spurgte han.

Pigen svarede ikke, men havde åbenbart forstået hans spørgsmål, for hendes øjne fyldtes med tårer.”

Køb Bogen

Vi skriver året 1095. Den unge adelsmand, Rane Blakkessohn, sørger over sin hustru, der har begået selvmord, da pave Urban dens andens opråb til at befri Jerusalem fra de vantro når til Danmark. Han beslutter sig til at følge det og rejse fra al den sorg og fortvivlelse, der omgiver ham. Men hans rejse forløber anderledes end han havde ventet. I Køln er han vidne til en omfattende jødeprogrom. Ved samme lejlighed redder han en lille pige, rachel fra den rasende pøbel. Selvom han føler sig forpligtet af sin tro står det fast for ham, at han må beskytte Racheliog beslutter sig til at tage hende med sig på rejsen. De fortsætter sammen mod det hellige land … Verdens Undergang er en stor farverig roman om korstogene i det 11. århundrede. Bogen udkom første gang i 1997 under titlen Vejen til Jerusalem.

Dengang skrev pressen: "Forrygende roman om korstogenes fundamentalisme ... et usentimentalt tidsbillede, bredt som en gobelin og i detaljen kortfattet grumt som et nyhedstelegram fra vore dages Mellemøsten. ... Vejen til Jerusalem er råt og rystende rask fortalt og samtidig eftertænksom og inderlig melankolsk i grundtonen." - Søren Vinterberg, Politiken

"En af de bedste romaner om det første korstog – og om længslen efter lykke." - Hans Schousbo, Aarhus Stiftstidende.

"Et farverigt tidsmaleri og en stor læseoplevelse." - Hans Gregersen, Aalborg Stiftstidende.


alicia-cover

Alicia er en kærlighedsroman af den hudløse, kontroversielle og maskuline slags. Den beskriver en mands møde med sine grænser i krig og kærlighed, to fundamentale erfaringer i livet. Krigsreporteren Jonas opholder sig i Paris, hvor han møder den smukke og gådefulde Alicia. Derefter udspiller historien sig ved Bretagnes kyst, i Nicaraguas jungle og i den københavnske nat, hvor de genfinder og forlader hinanden.

Alicia er en klassisk skøn kærlighedstragedie, musikalsk ren og medrivende. En vild og ubesvarlig længsel, en lyd af ubestemmelig, grænseløs sorg, løber som en underjordisk flod gennem fortællingen.

Niels Peter Juel Larsen er forfatter til flere anmelderroste historiske romaner, herunder Mands liv, Mands ære, Hos de døde og Vejen til Jerusalem. Niels Peter Juel Larsen er også kendt for sine radiofoniske værker. Siden 1985 har han levet i Berlin som skribent, journalist og romanforfatter. Faderens tidlige død som modstandsmand er et omdrejningspunkt i forfatterskabet, også i denne kærlighedshistorie.

'I den store passion samles savn og drømme fra barndom og ungdom og får erotisk form. ... skrevet i et spændstigt sprog, som lige levende udfolder erotiske scener og iagttagelser fra krigszonen i Nicaragua.'
- Kristeligt Dagblad

'En fin lille kærlighedshistorie, der udforsker, hvad besættelser kan gøre ved mennesker. ... Den tilbagevendende kærlighedshistorie mellem Jonas og Alicia har sine rødder i den klassiske fortælling om Tristan og Isolde, dog er romancen her tilføjet et gran af en seksuel farlighed.'
- Jyllands-Posten    

Læs Mere

Køb Bogen | Anmeldelser


Amelie

Udgivet2006 | ISBN: 978-87-91812-45-3 | Sprog: Dansk | Køb her

Historien om den franske prinsesse og huguenot Charlotte-Amélie de la Trémoille (1652-1732), der sendes til det danske hof for at undgå tvangsomvendelse. Hun forelsker og gifter sig med greven af Oldenburgs bastardsøn, grev Anton von Aldenburg.

Om romanen skrev May Schack i MAGTENS BRUTALITET: Hele det sene 17. århundredes magtkampe sættes i scene i Niels Peter Juel Larsens roman Amelie: religionskrigene, territoriale stridigheder og enevældens stupiditet. Niels Peter Juel Larsen har en lang række historiske romaner på sin konto. Med eftertryk på det historiske. Men selv om hans roman har en hovedperson, er hans sigte ikke blot at give endnu et portræt af en farverig person fra en tid, hvor livet i vores moderne øjne var mere dramatisk, voldsomt og lidenskabeligt. Hans hensigt er også at kaste lys over de historiske og politiske begivenheder, som afspejler de betingelser, som mennesker levede under i det sene 17. århundrede. Dette gælder ikke kun for Amelie, men også for en række andre hovedpersoner i Europa i samme tidsrum …

 

Romanens hovedperson er en kvinde med en stærk vilje, der tør kæmpe for sine og sin søns rettigheder mod den enevældige konge magt og hans korrupte hoffolk.


Sofi og den polske Rytter 2005

Udgivet: 2005 | ISBN: 9788799147205 | Sprog: Dansk | Køb her

Da Sofi møder Lille Løjs under sin sommerferie i Mols Bjerge, brydes en tradition for, at hun skal underholde sig selv. Endelig finder hun en ven, der ikke dømmer hende, fordi hun ikke bor i danmark og taler dansk med accent. Men deres venskab bliver snart sat på prøve, da en dreng fra et af de andre sommerhuse forsvinder i et mystisk tidshul. Sofi og Lille Løjs beslutter sig til at redde ham, men Danmark i det 17. århundrede er ingen velfærdsstat …


I DET FREMMEDE 2003 Reportager og Essays

Udgivet2003 | ISBN: 978-87-595-2055-0 | Sprog: Dansk | Køb her

Niels Peter Juel Larsen har i I Det Fremmede samlet en række højdepunkter fra sin mangeårige produktion af reportager og Essays, derunder flere af hans radiomontager. Fra sin udlændighed i Berlin skriver han om krig, rejser, religion, elskov og død med den landflygtiges klarsyn og melankoli. Samlingen rummer reportager fra Nicaragua, Bosnien, Skotland, Kina, Tyskland og Danmark og der kastes et særdeles kritisk blik på de hellige køer i dansk litteratur og selvforståelse.


HOS DE DØDE: Historien om en eftersøgning

Udgivet: 2000 | ISBN: 8759515457 | Sprog: Dansk | Køb her

Romanen er endnu et forsøg på at indkredse det trauma, der siden hans tidligste barndom har plaget forfatteren. Hos de Døde er en autobiografisk roman om den danske journalist Jonas Kjærs eftersøgning af de mennesker og begivenheder, der førte til hans far tilfangetagelse, tortur og henrettelse. Romanen finder sted i Berlin lige omkring og efter Murens fald og skildrer ikke kun disse begivenheder men indeholder også en række portrætter af andre af Krigens børn, sønner og døtre af tyske gestapofolk, der medvirkede til Jonas Kjærs fars død. Romanen følger Jonas Kjærs indædte forsøg på at komme til klarhed over den fortid, der plager ham, og ikke mindst til klarhed om sig selv. En roman om hadets og fortrængningens blindhed, men også om forsoningens mulighed …


Mands liv, Mands ære 1998

Udgivet: 1998 | ISBN: 9788759510933 | Sprog: Dansk | Køb her

Mands liv, mands ære udspiller sig under besættelsen, og er en roman, der virkningsfuldt blander fiktion, selvbiografi og dokumentarisk virkelighed.

Den ydre handling i Niels Peter Juel Larsens roman er enkel og dramatisk. Læseren følger to mænds skæbne, en dansk modstandsmands og en tysk gestapoofficers. Begge mænd er dybt overbeviste om deres kamps retfærdighed, også da de til sidst, kort tid før nazismens sammenbrud og befrielsen, mødes. Modstandsmanden må ofre sit liv, mens gestapomanden flygter og skjuler sig for at undgå at tage følgerne af sine krigsforbrydelser.

Mands liv, Mands ære er først og fremmest en skildring af besættelsestiden, sådan som den oplevedes af romanens fortæller, den danske modstandsmands søn, der ikke blot skildrer begivenhederne ud fra sin nutidige og voksne bevidsthed, men også set med et barns øjne – en lille dreng, der oplevede besættelsen, henrettelsen af sin far – det uhyrlige, det fantastiske, smerten, tabet og sorgen, der prægede ham for livet.

Den voksne fortæller MÅ skildre sin op- og afklaring af faderens – modstandsmand under besættelsen – kamp, torturering og henrettelse. De nutidige følelser smelter sammen med de brutale og alligevel køligt registrerede krigsbegivenheder til ensikker sammenhæng.

”En blændende bog af en forfatter med enormt potentiale og kæmpe talent.” - Michael Halskov Christensen, Information

VEJEN TIL JERUSALEM 1997

Udgivet: 1997 | ISBN: 9788700300781 | Sprog: Dansk | Køb her 

Vi skriver året 1095. Med løfte om syndsforladelse og direkte adgang til Paradis sendte pave Urban det halve Europa på korstog til det hellige land i året 1095. Målet var Jerusalems befrielse fra ’nederdrægtige og gudløse folkeslag’. Mere end 150.000 mennesker omkom på vejen til det hellige land. Vi følger korstoget ad to historier, den ene har hovedpersonen Rane Blakkessøn, en dansk ridder fra Nordjylland , der undervejs møder og mister den hjertensrene, 10 årige jødepige Ysobelle. Den anden streng følger den hæslige, dværgagtige vagantdigter og hans ledsager, lykkeridderen Nivolo, samt en række virkelige historiske personer, der prægede korstogen og blev præget af det for livet.

Pressen skrev: “Romanen er fuld af farver som en gammel gobelin og grusom som de sidste nyheder fra mellemøsten.”

MIDNATSTIMENS KONGE 1995

Udgivet: 1995 | ISBN: 9788700228726 | Sprog: Dansk | Køb her

En røverroman fra tiden omkring den franske revolution og den ukendte historie om de jødiske røverbander i Tyskland, Nederlandene og Frankrig.

Pressen skrev bl. a.: “Henrik Rusius hedder helten i denne farve- og begivenhedsrige røverroman, som har mere med både den historiske og den aktuelle virkelighed end røverhistorier behøver at have … Alt sammen meget omvekslende og farverigt fortalt: grundig historisk research med spændende redegørelse for både pietismens erotiske understrømme (et kættersk sideportræt af Brorson) og senere jødernes, revolutionskrigene og ’den nye friheds udvikling. Kort sagt en skrup spændende røverhistorie …” - Sørej Vinterberg, Politiken 

BASTARDEN 1993

Udgivet: 1993 | ISBN: 9788700157286 | Sprog: Dansk | Køb her

En roman om Normannernes erobring af England med Vilhelm Eroberen som hovedperson, om hans barndom og opvækst, hans sejre og nederlag, hans magt og hans magtesløshed. En roman om en tid, hvor magt, krig og elskov var noget ganske andet end det er i dag og alligevel det samme, men også en krønike om vikingerne og dens efterfølgere, der prægede det middelalderlige Europas udvikling, ikke kun militært, men også religiøst og kulturelt 


HISTORIEN OM ET MORD

Udgivet:1985 | ISBN: 978-87-744-52119 | Sprog: Dansk | Køb her


HISTORIEN OM EN HENRETTELSE

Udgivet: 1980 | ISBN: 87-16-08566-3 | Sprog: Dansk | Køb her 


FREMMED

Udgivet: 1978 | ISBN: | Sprog: Dansk Køb her

Noveller